ΞΗΡΑΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Τα  γαϊδούρια έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια και είναι ακόμα η κατάλληλη λύση για τις μεταφορές σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, όπου οι δρόμοι είναι λίγοι και δύσκολοι.

Σήμερα χρησιμοποιούνται και για τουριστικούς λόγους.

Οδικό δίκτυο

  Αυτοκίνητο

Αυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται (ως επί το πλείστον) στους αυτοκινητόδρομους, να έχουν καθίσματα για ένα ως έξι άτομα, έχουν συνήθως τέσσερις τροχούς και κατασκευάζονται κυρίως για τη μεταφορά ανθρώπων. Ωστόσο, ο όρος αυτοκίνητο καλύπτει και άλλα οχήματα (φορτηγά, λεωφορείακ.ά.)

ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Είναι τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν ανθρώπους από τον ένα τόπο σε άλλον γρήγορα και άνετα.
  • Ιδιωτικής χρήσης
 
  • Δημόσιας χρήσης (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Ταξί)
Υπεραστικό λεωφορείο


Σταθμός λεωφορείων
Στάση λεωφορείου

Αστικό λεωφορείο


 

 

 

 

 

 Τρόλεϊ

Το τρόλεϊ, είναι ένα ηλεκτρικό λεωφορείο. Η τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα δεν γίνεται με κάποια μπαταρία αλλά από δύο «κεραίες» που είναι τοποθετημένες στην οροφή του και συνδέονται με ένα ηλεκτρικό δίκτυο το οποίο είναι τοποθετημένο κατά μήκος των προεπιλεγμένων διαδρομών.
Τα τρόλεϊ είναι ιδιαίτερα φιλικά με το περιβάλλον καθώς χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Βέβαια η φιλικότητά τους προς το περιβάλλον εξαρτάται και από τον τρόπο παραγωγής του ρεύματος, το οποίο καταναλώνουν. Το θετικό όμως είναι ότι δεν συμβάλλουν στη ρύπανση του ήδη επιβαρυμένου από το νέφος αστικού περιβάλλοντος. Από την άλλη ως μέσο σταθερής τροχιάς και μάλιστα όχι αυτόνομης, είναι σχετικά αργό. Η κίνηση του τρόλεϊ είναι ευάλωτη τόσο σε εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο του, τα οποία ακινητοποιούν όλα τα τρόλεϊ της ίδιας γραμμής που επέρχονται όσο και από τις αδυναμίες του ίδιου του ηλεκτρικού δικτύου από το οποίο τροφοδοτείται.

Μοτοσικλέτα

Η Μοτοσικλέτα είναι δίτροχο όχημα, που έχει παρόμοιο σχήμα με το ποδήλατο. Κινείται με μηχανή εσωτερικής καύσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ποδήλατο

Ονομάζεται το δίτροχο (μερικές φορές τρίτροχο) όχημα, που κινείται καθώς ο αναβάτης του χρησιμοποιεί τη μυϊκή δύναμη των ποδιών του. Το ποδήλατο αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταφορικό μέσο. Ο αριθμός των ποδηλάτων του πλανήτη στις μέρες μας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ποδηλάτου αποτελεί η δυνατότητα του να ανταποκρίνεται σε αρκετά διαφορετικές απαιτήσεις, όπως είναι η μετακίνηση, η άθληση και η ψυχαγωγία.

 

 

 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΟΥ

Είναι τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν εμπορεύματα, σκυρόδεμα κ.λ.π.

Φορτηγά


Νταλίκες


Βυτιοφόρα

 

ΕΙΔΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ 

 

Ασθενοφόρο


 

 

 

 

 

Πυροσβεστικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Τρένο


Στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τρένο αποτελείται από οχήματα τα οποία μεταφέρουν φορτία ή επιβάτες από ένα γεωγραφικό σημείο σε άλλο κινούμενα επάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές (ράγες ή σιδηροτροχιές). Ο σιδηρόδρομος αποτελείται από ζεύγος από παράλληλες ράγες, αλλά μπορεί να είναι επίσης μονής τροχιάς (συνήθως κατασκευασμένης από ειδικό τσιμέντο) ή μαγνητικές. Τα περισσότερα τραίνα κινούνται χρησιμοποιώντας κινητήρες ντίζελ ή ηλεκτρικό κινητήρα.

Τρένο
Intercity

 

 

 

 

Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τραμ

 (ελληνικά: Τροχιόδρομος) ονομάζεται ο σιδηρόδρομος πόλης. Η λέξη είναι σκοτσέζικης προέλευσης και περιγράφει ένα μικρό σιδηρόδρομο.
Αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αντικατέστησε τους ιππήλατους σιδηροδρόμους. Περί το 1960 τα περισσότερα τραμ αντικαταστάθηκαν με λεωφορεία λόγω λειτουργικού κόστους των δικτύων.
Σήμερα σχεδόν όλες οι σημαντικές μεγάλες πόλεις του κόσμου επανέφεραν ή ανέπτυξαν από την αρχή τα δίκτυα τραμ, όπως το Παρίσι και η Αθήνα. Οι λόγοι της αναγέννησης του τραμ είναι το μικρότερο λειτουργικό κόστος από τα Μετρό και οι υψηλότερες δυνατότητες μεταφοράς από τα λεωφορεία. Σε πόλεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας τα νέα τραμ έχουν συμβάλει στην περιβαλλοντική και τουριστική ανάπτυξη.

 Μετρό

Το Μετρό ή Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος είναι ένα σιδηροδρομικό σύστημα μαζικής μεταφοράς των μεγαλουπόλεων. Η λέξη είναι ελληνικής προέλευσης  και χρησιμοποιήθηκε το 1900 στο Παρίσι για πρώτη φορά.

Το πρώτο Μετρό που λειτούργησε ήταν το Μετρό του Λονδίνου και το πρώτο στην ηπειρωτική Ευρώπη το Μετρό της Βουδαπέστης. Στην Ελλάδα ο Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς μετατράπηκε σε Μετρό το 1907. Η Αθήνα το 2000 απέκτησε επίσης δίκτυο υπόγειου Μετρό, με την γραμμή 2 και 3 της Αττικό Μετρό. Υπό μελέτην είναι και μία τέταρτη γραμμή. Υπό κατασκευή βρίσκεται τώρα το δεύτερο δίκτυο μετρό στην Ελλάδα, αυτό της Θεσσαλονίκης.ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ

Εναέριο μεταφορικό μέσο με θαλαμίσκους που μετακινούνται αναρτημένοι σε πολύ ισχυρά καλώδια μεταφέροντας επιβάτες ή εμπορεύματα σε ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές ή χιονοδρομικά κέντρα.
ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΣΚΑΛΕΣ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ταξί